Ayaklarım ve Bacaklarım Neden Uyuşuyor? | Bilgi Yağmuru
Ana Sayfa / Sağlık / Ayaklarım ve Bacaklarım Neden Uyuşuyor?

Ayaklarım ve Bacaklarım Neden Uyuşuyor?

Bir kişi, sinirler üzerine çok fazla baskı yapan veya kan akışını azaltan bir pozisyonda oturması nedeniyle bacaklarında ve ayaklarında uyuşma hissedebilir. Bununla birlikte, uzun süreli veya açıklanamayan uyuşmanın altında yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir.

Bacaklarda ve ayaklarda uzun süreli uyuşma veya karıncalanma hissi, Multipl Skleroz (MS), Diyabet, Periferik Arter Hastalığı (Atardamar tıkanıklığı) veya Fibromiyalji gibi durumlardan kaynaklanabilir. Uyuşma veya karıncalanma hissi tüm bacakta, diz altında veya ayağın farklı bölgelerinde hissedilebilir.

Bu yazıda, bir kişinin bacaklarında ve ayaklarında uyuşma veya karıncalanma hissinin belirtilerinden ve tedavilerinden bazılarını inceleyeceğiz.

Bacaklarda ve Ayaklarda UyuÅŸma Nedenleri?

Çoğu zaman, bir kişinin bacakları, durduğu pozisyon nedeniyle geçici olarak uyuşabilir. Bununla birlikte, ayaklarda ve bacaklarda kronik veya uzun süreli uyuşukluk hemen hemen her zaman altta yatan bir tıbbi durumun belirtisidir.

Ayak ve bacak uyuşmasına şunlara neden olabilir:

1- DuruÅŸ

Bacaklarda ve ayaklarda geçici uyuşukluğun en yaygın nedeni, sinirlere baskı yapan veya alt ekstremitelerde (Etraf ya da uç parçaları) kan akışını azaltan postural (Vücudun duruş şekli ile ilgili) alışkanlıklardır.

  • Uzun süre oturmak veya diz çökmek
  • Ayakları üzerinde fazla durmak
  • Çok dar pantolon, çorap veya ayakkabı giymek
  • Uzun süre yüzmek

2- Hasar

Gövde, omurga, kalça, bacak, ayak bileği ve ayakların yaralanmaları sinirlere baskı yapabilir. Bu durum ayakların ve bacakların uyuşmasına neden olabilir.

3- Diyabet

Diyabetli bazı kişiler diyabetik nöropati olarak adlandırılan bir tür sinir hasarıyla karşı karşıya kalırlar. Diyabetik nöropati ayaklarda uyuşukluk, karıncalanma ve ağrıya neden olabilir.

4- Alt Sırt Sorunları ve Siyatik

Omurga disklerinin parçalanması veya herniasyonu (Fıtık Oluşumu) gibi alt sırtındaki problemler, bacaklara giden sinirlerin sıkışmasına neden olarak uyuşukluk veya duyusal bozukluklara yol açabilir.

Siyatik sinirleri tahriş olursa veya sıkışırsa, bir kişi bacaklarında veya ayaklarında uyuşma veya karıncalanma yaşayabilir.

5- Tarsal Tünel Sendromu

Tarsal tünel sendromu, bacağın arkasından aşağı doğru ve ayak bileğinin içinden aşağı doğru uzanan ve sıkışmış veya hasar görmüş bir sinirin varlığıyla ortaya çıkmaktadır.

Tarsal tünel, ayak bileğinin iç kısmında dar bir alandır. Tarsal tünel sendromu olan kişiler, ayak bileklerinde, topuklarında ve ayaklarında uyuşukluk, yanma, karıncalanma ve acı çekme gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.

6- Periferik Arter Hastalığı (Atardamar Tıkanıklığı)

Periferik arter hastalığı bacaklarda, kollarda ve midede bulunan periferik kan damarlarının daralarak, pompalayabilecekleri kan miktarını azaltarak kan akışını azaltır. Bacaklar, vücudun Periferik arter hastalığı tarafından etkilenen en yaygın kısımlarından biridir.

Periferik arter hastalığı tarafından etkilenen çoğu insan, yürürken veya merdiven çıkarken bacaklarında ve kalçalarında ağrı ve kramplar geçirir. Aynı zamanda bazı kişilerin ayaklarında uyuşma ve halsizlik görülür.

Periferik arter hastalığı belirtileri genellikle birkaç dakika dinlendikten sonra gider.

7- Tümörler veya diğer anormal büyüme

Tümörler, kistler, apseler ve benign (kanserli olmayan – iyi huylu) beyin büyümesi, omurilik veya bacak ve ayakların herhangi bir bölümüne baskı yapabilir. Bu basınç bacaklara ve ayaklara kan akışını kısıtlayarak uyuÅŸmaya neden olabilir.

8- Alkol Kullanımı

Alkoldeki toksinler, özellikle ayaklarda uyuşma ile ilişkili sinir hasarına neden olabilir.

Aşırı alkol tüketimi de uyuşukluğa neden olan sinir hasarına yol açabilir. Bu tip sinir hasarı, aşırı alkol alımının neden olduğu B1 (tiamin), B9 (folat) ve B12 gibi azalan B vitaminleri ile bağlantılıdır.

9- Fibromiyalji

Fibromiyalji, yaygın vücut ağrısına, ağrımasına ve hassasiyetine neden olan kronik veya uzun süreli bir durumdur. Fibromiyaljisi olan bazı kişilerde ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma görülür.

Fibromiyaljisi olan çoğu insan aşağıdakileri içeren çeşitli semptomlar yaşar:

  • Özellikle sabahları ya da uyuduktan sonra belirgin bir sebep olmaksızın sertlik ve aÄŸrı
  • Kronik Yorgunluk
  • Hafıza problemleri ve açıkça düşünme güçlüğü
  • Huzursuz bacak (Restless Leg) sendromu

Fibromiyaljisi olan hemen hemen herkes, bir seferde en az 3 ay boyunca vücudunun birden fazla yerinde semptomlar yaşar. Bacaklarda ve ayaklarda uyuşma, başka semptomlarla birlikte değilse veya uzun vadede değilse, fibromiyaljinin neden olması olası değildir.

10- Multipl Skleroz (MS)

Multipl Sklerozlu (MS) kişiler, vücudunun veya tüm bacaklarının küçük bir bölgesinde uyuşukluğa neden olabilen duyusal sinir hasarına maruz kalırlar. MS ile ilişkili uyuşma genellikle kısa bir süre boyunca devam etse de, bu durumun devre dışı kalması için yeterince uzun sürebilir.

Belirtiler

Uyuşma, geçici ve kronik uyuşukluğa bağlı birçok semptomdan sadece biridir.

Bacaklarında ve ayaklarında uyuşukluk hissi olan birçok insan aynı zamanda veya arada sırada ek semptomlar yaşar.

Örneğin:

  • Karıncalanma
  • Yanma
  • Gıdıklama
  • Kaşıntı
  • Cilt altında sürünen bir his

Tedavi

Uyuşuk bacak ve ayaklar için uygun tedavi, tamamen sebebine bağlıdır.

İlaç

Bacaklarda ve ayaklarda uzun süreli uyuşma için medikal seçenekler şunları içerir:

  • Antidepresanlar: Duloksetin ve Milnasipran gibi bazı Antidepresanlar, Fibromiyaljinin tedavisi için onaylanmıştır.
  • Kortikosteroidler: Bazı Kortikosteroidler, MS gibi durumlarla iliÅŸkili Kronik İnflamasyonu ve uyuÅŸmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Gabapentin ve Pregabalin: Sinir sinyalini bloke eden veya deÄŸiÅŸtiren ilaçlar, Fibromiyalji, MS ve Diyabetik Nöropati gibi durumlarla iliÅŸkili uyuÅŸukluÄŸun azalmasına yardımcı olabilir.

*İlaçları kesinlikle doktor reçetesi olmadan kullanmayınız.

Alternatif Yöntemler

Bazı alternatif tedavilerin, bacaklarda ve ayaklarda uyuşukluğa neden olduğu bilinen semptomların azalmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Terapiler Şunları İçerir:

  • Masaj
  • Refleksoloji (Refleksoloji, çoÄŸunlukla ayak olmak üzere el ve kulaklara masaj ve baskı uygulanarak yapılan bir alternatif tedavi metodu.)
  • Akupunktur
  • Biofeedback (Biofeedback ya da uygulamalı fizyopsikolojik geribildirim, kiÅŸiye kas gerilimi, aÄŸrı, vücut ısısı, beyin dalgaları ve diÄŸer vücut fonksiyonları ve süreçlerini; gevÅŸeme, imgeleme ve diÄŸer biliÅŸsel kontrol teknikleriyle denetlemeyi öğreten hasta-güdümlü bir tedavidir.)
  • Hidroterapi (Hidroterapi, su kullanarak ve sudan faydalanarak aÄŸrının giderilmesi ve tedavi edilmesi konularında çalışmalar içeren, fizyoterapi kapsamında yer alan bir tıp dalıdır.)
  • Mindfulness (Farkındalık) Meditasyonu (Mindfulness yaÅŸadığın ÅŸu anda kendinde ve etrafında gerçekleÅŸenleri olabildiÄŸince oldukları gibi fark etmektir)
  • YönlendirilmiÅŸ İmgeleme Yöntemi (Guided İmagery) (Bireyin, herhangi bir olguyu görüntülü olarak canlandırma, zihinsel eylemine verilen isimdir.)
  • B Vitamini Takviyesi (Özellikle B3, B6 ve B12)

Evde Uygulanabilecek Yöntemler

Bacaklarda ve ayaklarda rahatsızlık verici uyuşuklukların giderilmesine yardımcı olabilecek alternatif yöntemler şunlardır:

  • Dinlenme: Sinir basıncı gibi bacak ve ayak uyuÅŸmasına neden olan koÅŸulların çoÄŸu, dinlenme ile iyileÅŸir.
  • Buz: Buz, sinirler üzerinde baskı oluÅŸturabilecek ÅŸiÅŸliÄŸin azaltılmasına yardımcı olabilir. SoÄŸuk kompresleri veya sarılmış buz paketlerini, günde birkaç kez 15 dakika boyunca bacakları ve ayakları uyuÅŸturacak ÅŸekilde uygulayın.
  • Sıcaklık: Isı, bazen sinirlere baskı uygulayabilen ve uyuÅŸukluÄŸa neden olan sert, boÄŸaz veya gergin kasları gevÅŸetmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, uyuÅŸukluk hissini artırabileceÄŸi ve daha da kötüleÅŸtirebileceÄŸi, aÄŸrı ve uyuÅŸukluÄŸa yol açabileceÄŸinden, aşırı bacakları ve ayakları aşırı ısıtmaktan kaçının.
  • Masaj: UyuÅŸukluk hissi, bacakların ve ayakların kan akışını iyileÅŸtirmeye yardımcı olur ve semptomları azaltabilir.
  • Egzersiz: Uygun egzersiz eksikliÄŸi, kalbi ve kan damarlarını zayıflatabilir ve kanın alt ekstremiteye pompalanmasını engelleyebilir. Yoga, Pilates ve tai chi gibi aktiviteler kan akışını hızlandırabilir ve kronik inflamasyonu veya aÄŸrıyı azaltabilir.
  • Destekleyici Cihazlar: DiÅŸ telleri ve özel olarak tasarlanmış ayakkabılar, yaralanma, tarsal tünel sendromu veya düz ayak gibi rahatsızlıkların neden olduÄŸu sinir basıncını azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Epsom tuz banyoları: Epsom tuzları, kan akışını ve dolaşımını arttırdığı bilinen bir bileÅŸik olan magnezyum içerir. Epsom tuzları çevrimiçi satın alınabilir.
  • Zihinsel Teknikler ve Stres Azaltma. MS ve Fibromiyalji gibi kronik uyuÅŸukluÄŸa neden olan durumdaki insanlar, uyuÅŸma dönemlerinin genellikle kısa ömürlü oldukları ve kendi baÅŸlarına geçtikleri gerçeÄŸine odaklanmaya çalışmalıdırlar. Stres ayrıca merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarının semptomlarını daha da kötü hale getirme eÄŸilimindedir.
  • Uyku: Bacak ve ayak uyuÅŸması ile iliÅŸkili kronik rahatsızlıkların çoÄŸunun, uykusuzluk nedeniyle kötüleÅŸtiÄŸi bilinmektedir.
  • SaÄŸlıklı ve Dengeli Bir Diyet: Yetersiz beslenme, özellikle B vitamini eksiklikleri, uyuÅŸukluÄŸa neden olan sinir hasarına neden olabilir. Yeterli vitamin ve diÄŸer besin maddelerinin alınması ayrıca, uyuÅŸukluÄŸa neden olabilecek kronik enflamasyonu ve aÄŸrıyı da azaltabilir.
  • Alkol azaltma veya kaçınma: Alkol sinir hasarı ve uyuÅŸukluÄŸa neden olabilen toksinler içerir. Alkol ayrıca, genellikle kronik aÄŸrı ve inflamatuar hastalık semptomlarını kötüleÅŸtirir ve hatta semptomların alevlenmesine neden olabilir.

Bacak ve ayaklardaki uyuşma yaygın bir rahatsızlıktır, ancak kronik hale geldiğinde, altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir.

Açıklanamayan, kalıcı, sık, ağrılı, sakat bırakan veya diğer kronik semptomların eşlik ettiği uyuşukluk hisseden herkes, teşhis için bir doktora başvurmalı ve tedavi seçeneklerini uygulamalıdır.

Kaynaklar:

-About peripheral artery disease. (2016, October). Retrieved from http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/VascularHealth/PeripheralArteryDisease/About-Peripheral-Artery-Disease-PAD_UCM_301301_Article.jsp?appName=WebApp#.WtEGXhPwZEI
-Alcohol and peripheral neuropathy. (n.d.). Retrieved from https://www.foundationforpn.org/what-is-peripheral-neuropathy/causes/alcohol/
-Falkowski, G. (2016, November). 13 points about the pesky skin condition paresthesia. Retrieved from https://www.msfocusmagazine.org/Magazine/Magazine-Items/13-Points-about-Paresthesia
-Fibromyalgia: Symptoms. (2014, July 30). Retrieved from https://www.niams.nih.gov/health-topics/fibromyalgia/advanced#tab-symptoms
-Paresthesia information page. (2017, May 24). Retrieved from https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Paresthesia-Information-Page
-Huizen, Jennifer. “Why are my legs and feet numb?.” Medical News Today. MediLexicon, Intl., 21 Apr. 2018. Web.
27 Sep. 2018. <https://www.medicalnewstoday.com/articles/321560.php>
-Huizen, J. (2018, April 21). “Why are my legs and feet numb?.” Medical News Today. Retrieved from
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321560.php.

By Kaynuka

Bu habere de bakabilirisiniz

Bir Kişi Doğduğu Günü Hatırlayabilir Mi?

İnsanlar eski dönemleri hatırlamada zorluk çekmektedir. En eski anısını hatırlayan kişi belki bir doğum günü ...

Gece Baş Ağrıları Nedenleri

Gece boyunca insanları etkileyebilecek çeşitli baş ağrısı türleri vardır. Bazı baş ağrısı türleri yalnızca geceleri ...

Strese Bağlı Bozukluklar Enfeksiyon Riskini Arttırır Mı?

Yeni bir çalışmaya göre, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) veya strese bağlı başka bir durum ...

malatya bayan escort bursa bayan escort antalya bayan escort konya bayan escort
antalya escortantalya escortantalya escortbursa escortbursa escortkonya escortkonya escorteskişehir escorturfa escortçanakkale escortsamsun escortafyon escortmanisa escortmersin escortdenizli escortkıbrıs escortbalıkesir escortaydın escorthatay escortsivas escortvan escortadana escortelazığ escortizmit escortyalova escorterzurum escortısparta escortkocaeli escortmuğla escortsakarya escorttekirdağ escortdiyarbakır escorttrabzon escortuşak escortsinop escortrize escortmardin escortnevşehir escortçorum escortbatman escortkırşehir escortaksaray escortamasya escortniğde escortağrı escortbolu escortadıyaman escortyozgat escortzonguldak escortkütahya escorttokat escortgiresun escortkahramanmaraş escortkarabük escortbilecik escortkayseri escortdüzce escortistanbul escortistanbul escortistanbul escortbursa escortkonya escortkonya escortkayseri escortkayseri escortmalatya escortmalatya escortmalatya escortmalatya escortmalatya escortgaziantep escortgaziantep escortgaziantep escorthatay escorthatay escortankara escortankara escortkırıkkale escortbartın escortartvin escortbingol escortbitlis escortçankırı escortedirne escortkastamonu escortgümüşhane escortkaraman escorthakkari escortmuş escortordu escortsiirt escorttunceli escortbayburt escortşırnak escortardahan escortığdır escortkilis escortosmaniye escortdüzce escorterzincan escortkars escortburdur escortistanbul escortizmir escortankara escortbodrum escortgaziantep escorteskişehir escortkonya escorturfa escortafyon escortdenizli escortizmir escortbursa escortsamsun escortçanakkale escorthatay escortizmit escortkayseri escortantalya escortvan escortzonguldak escortbalıkesir escortmanisa escortbodrum escortkıbrıs escortsivas escortgaziantep escortadana escortadıyaman escortafyon escortağrı escortaksaray escortamasya escortantalya escortankara escortardahan escortartvin escortaydın escortbalıkesir escortbartın escortbatman escortbayburt escortbilecik escortbingöl escortbitlis escortbolu escortburdur escortbursa escortçanakkale escortçankırı escortçorum escortdenizli escortdiyarbakır escortdüzce escortedirne escortelazığ escorterzincan escorterzurum escorteskişehir escortgaziantep escortgiresun escortgümüşhane escorthakkari escorthatay escortığdır escortısparta escortistanbul escortizmir escortizmit escortmaraş escortkarabük escortkaraman escortkars escortkastamonu escortkayseri escortkıbrıs escortkilis escortkırıkkale escortkırklareli escortkırşehir escortkocaeli escortkonya escortkütahya escortmalatya escortmanisa escortmardin escortmersin escortmuğla escortmuş escortnevşehir escortniğde escortordu escortosmaniye escortrize escortsakarya escortsamsun escorturfa escortsinop escortsivas escorttekirdağ escorttokat escorttrabzon escortuşak escortvan escortyalova escortyozgat escortzonguldak escorthttp://www.escortlariyiz.com