Yaşlı insanlarda başlıca asit reflünün baş-boyun kanseri için bir risk faktörü olup olmadığını araştırıyor. Dedikleri gibi, kanserler üst sindirim sistemindeki (UADT) ait diğerleri arasında larinks malignitelerini, bademcikler ve sinüsleri içerir.
Dünya genelinde bu kanserler yılda 800.000 kanser teÅŸhisi ve 360.000’den fazla ölümle sonuçlanmaktadır.
Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde, her yıl 62,000 kiÅŸi baÅŸ-boyun kanseri geliÅŸmekte ve bu da ağız boÅŸluÄŸu ve larinks malignitelerini içermektedir.
Araştırmacılar, alkol ve tütün kullanımı, viral enfeksiyonlar ve üst solunum yollarının kronik inflamasyonu da dahil olmak üzere bu kanserler için potansiyel tetikleyici olduklarını açıkladılar.
Ancak, gastroözofageal reflü hastalığı (genelde asit reflü veya mide ekşimesi olarak da bilinir) ile UADT kanserleri arasındaki bağlantıyı inceleyen mevcut çalışmalar karışık sonuçlar verdi.
ABD’de asit reflüsü, nüfusun yüzde 20’sini etkilediÄŸi tahmin edilmektedir. Yapılan araÅŸtırmalar yetiÅŸkin, obezite ve yaÅŸlı olanlarda bu hastalığa özellikle yatkın olduÄŸunu gösteriyor.
3418’i kadın olan kanser hastaları “larinks, hipofarenks, orofarinks, bademcik, nazofarenks ve paranazal sinüs malignitesi” olarak tanımlandı. Aslında, hastaların yüzde 60’ından fazlasının larenks kanseri vardı.
Çalışma, asit reflüsü ile boğaz, bademcikler ve paranazal sinüs kanseri arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koydu.
Bunların arasında, “asit reflü” ile malignite varlığı arasındaki en güçlü iliÅŸki, “larinks” de görülmektedir.
Araştırmacılar, çalışmalarının bazı güçlü yanlarını ve bazı zayıf yönlerini kabul etmiş olsa da çalışmalar devam etmektedir.
Ayrıca, bunun doğruluğu ile ünlü bir veri tabanından alınan büyük bir örneği içeren bir nüfusa dayalı çalışma olması, araştırmanın daha da güçlü bir hale getirilmesi, bulguları yaşlı ABD nüfusu için genelleştirilebilir hale getirmektir.
Bununla birlikte, SEER-Medicare veritabanının bazı sınırlamaları olduğu bilinmektedir. Birincisi, UADT kanseri için bilinen risk faktörleri olan tütün ve alkol kullanımı ile ilgili verileri içermez.
Sonunda, araştırma gözlemsel bir çalışma olduğu için nedensel bir ilişki kuramaz. Bu bağlamda, nedenselliğin incelenmesi, izmir escort bayan araştırmacıların yazılması ve daha genç bir kohortta bulguları test edilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Kaynaklar:
Tulane University School Of Medicine
JAMA Otolaryngology: Head & Neck Surgery
Ochsner Medical Center