Çimariva; gemi personelinin gemi boyunca düzenli bir biçimde selamlama için yanyana dizilmesine verilen isimdi. Bu selamın verilebilmesi için gemi personelinin aynı hizada nizami bir şekilde durabilmesi için fiziki olarak aynı yapıda seçilmesi ve aynı tip giyinmesi gerekmektedir.
Çimariva selamlamasının Türk donanmasına hangi tarihte ve ne şekilde girdiğine dair somut bir bilgiye ulaşılamamıştır. Bununla birlikte Hamidiye Gemisinin, İstanbul Boğazı geçişlerinde, Padişahı selamladığından bahsedilmektedir.
Çimariva Selamlaması Nasıl Yapılır?
Çimariva selamlamasında; güverte nöbetçi subayının genel anons devresinden yaptığı anons ile, o anda güverte üzerinde ve gemi lumbarağzını gören tüm personel, cephelerini lumbarağzına dönerek, lumbarağzından gemiye giriş yapan subayı selamlama seremonisine katılır.
Yapılan anons “MAN THE SIDE” ÅŸeklinde olduÄŸundan; lumbaraÄŸzı nöbetçi personeli ile, anonsu duyan ilgili personel bu selamlama seremonisine katılır. (Bu uygulama Fransız gemilerinde halen mevcut olup, gemiye grup olarak gidilse dahi, tüm subaylar için ayrı ayrı bu selamlama seremonisi uygulanmaktadır)

Bu uygulamanın temelinde; personelin gemiye giriÅŸ-çıkış için kullandığı ÅŸeytan çarmıhlarında üst rütbeli personelin geçiÅŸine engel olmamak amacıyla, ast rütbeli personelin trafiÄŸi engellememesi için uygulanan bir gelenek yatmaktadır. Personel gemiye giriÅŸ/çıkış yaparken kullanılan tek araç ÅŸeytan çarmıhı olduÄŸundan, daha üst rütbeli bir subay gemiye giriÅŸ veya çıkış yapmak istediÄŸinde; daha ast rütbeli personel basamaklardan açılarak, ÅŸeytan çarmıhının kenarındaki halatlara geçici olarak asılmakta, böylece üst rütbeli subayın geçiÅŸine yol açmaktadır. Bu iÅŸlemi bir disiplin haline getirerek, tüm personelin bilgilendirilmesi ve gelen-giden subay ikazını yapmak amacıyla, “MANNING THE SIDE” anonsunun yerleÅŸtiÄŸi tahmin edilmektedir. Åžeytan çarmıhının kenarlarındaki halatlara asılarak, yol açan ast rütbeli personele “SIDE BOYS” denilmiÅŸ ve bu terim denizcilik literatürüne de girmiÅŸtir. (İngiliz Kraliyet donanması tarihi)

Donanma gemileri tarafından, bir selamlama ve saygı gösterme metodu olarak kullanılmaktadır. Denizciliğin başladığı ilk yıllardan beri kullanılan bir ritüel olan gemiye gelen seçkin bir misafir veya çok üst rütbeli bir personele saygı göstermek, onu onurlandırmak amacıyla; seren direklerinin belli aralıklarla personel ile donatılarak, verilen komutla üç defa tezahürat yapılması (Örnek: Yaşasın kral, Yaşasın kral, Yaşasın kral, gibi) geleneğinden gelmektedir(Manning The Yards -Serenlerin personel ile donatılması).
Günümüzde ise personel, serenler yerine küpeşteler/güverteler boyunca sıralanarak, seçkin bir misafirin selamlanması veya saygı geçişi esnasında personelin bir role dahilinde sıralanıp verilen komutla kendi dillerinde bağırarak, seremoniye renk katması şeklinde uygulanmaktadır. (Manning The Rails- Küpeştelerin / güvertelerin personel ile donatılması)

Kaynak: https://www.dzkk.tsk.tr/pages/denizwiki/konular.php?icerik_id=146&dil=1&wiki=1&catid=3
