Doğum gününde pasta kesmek adeti nereden geliyor?
Düğün törenlerinde pasta kesilmesinin yeni evlilere bereket, doğurganlık ve mutluluk getirmesi amacıyla yapılmaya başlanmış ve zaman içinde gelişmiş bir biçimi olduğuyla ilgili bir video hazırlamıştık.
Düğünlerde Niçin Pasta Kesiliyor?
Doğum günü için pasta kesmek geleneğinin ise tarihi kökeni ve amacı bu olaydan çok farklıdır. Zaten tek kat olan şekli ve üzerinde bulunan mumlar sebebiyle, bu kek görünüş olarak da düğün pastasından farklıdır.
Biz “Pasta” kelimesini hep günümüzdeki anlamı ile kullanıyoruz. Aslında tarihi geliÅŸimi içerisinde ‘kek‘ olarak ifade etmek daha doÄŸru olacaktır. DoÄŸum günü pastasının bilinen tarihi “Helen uygarlıklarına” kadar uzanmaktadır. Günümüzde uygulanan ÅŸekliyle bir kutlama olarak ise OrtaçaÄŸ dönemlerinde baÅŸladığı bilinmektedir.
DoÄŸum günü kutlamasının ilk olarak OrtaçaÄŸ döneminde Almanya’da ortaya çıktığı bilinmektedir. 13. yüzyılda özellikle Almanya’da çocuklara karşı sevgi, günümüzden çok daha fazlaydı. Bu sevgi o kadar yoÄŸundu ki doÄŸum günleri bir festival havasında kutlanıyordu.
Küçük çocuklar için organize edilen partiler, sabaha karşı daha gün ağarırken başlatılıyordu. Doğum günü için özel olarak yapılmış olan keklerin üzerine, yanar şekilde mumlar ekleniyordu. Bu kekler eve getirildiğinde ise çocuk uyandırılıyor, pastanın üstüne koyulan mumların ise yemek vakti gelene kadar devamlı değiştirilerek sürekli yanar halde kalmaları sağlanıyordu. Yemeğe başlanılacak zaman ise çocuk kekin üstünde ki mumları üfleyerek söndürüyor ve parti başlıyordu.
Hazırlanan kekler özel bir şekilde dizayn ediliyor aynı zamanda doğum günü kutlanacak çocuğun yaşından bir fazla olacak şekilde mum ekleniyordu. Bu fazladan eklenen mum bir gün sönecek hayatın ışığını simgeliyordu.
Bununla birlikte çocuğun mutlu olması için herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyordu. Partiye katılanlar çocuğa çeşitli hediyeler getiriliyor aynı zamanda çocuğun o gün istediği, sevdiği yiyecekler hazırlanıyordu.
Günümüzde doğum günleri her yaştan insan tarafından kutlansa da o dönemlerde sadece çocuklara yönelik bir aktivite olarak hazırlanıyordu.
Günümüzde de yine o dönemlerden gelen büyük kutlamalar, pastasının üstündeki mumları bir üfleyişte söndürmek, bu arada bir dilek tutmak, eğer dilek gerçekleşirse bunu kimseye söylememek uygulaması da o günlerden kalmadır.