Günümüzde hala kullanımı yapılan çok sayıda uyuşturucu madde gibi eroinde bilim adamları tarafından ilaç olarak bulunmuştur.
İnsan bünyesinde, en yıkıcı etkiyi gösteren kimyasal bileşenlerden biri olan eroin, ilk olarak bilim adamları tarafından Tüberküloz ve Kanser hastalarının şiddetli ağrılarını bir nebze de olsa azaltmak için geliştirilmiştir.
Eroin ilk defa 1874 senesinde İngiltere’de bulunan St Mary’s Hastanesindeki Tıp Fakültesinde görev yapan İngiliz Kimyacı C. R. Alder Wright tarafından sentezi yapıldı. O dönemde morfini farklı asitlerle kombine etmek üzerine deneyler yapıyordu.
Bununla birlikte, C. R. Alder Wright’ın bu önemli bilimsel keÅŸfi daha ileri seviyelere ulaÅŸamadı ve eroin’in ünü 23 sene sonra bir baÅŸka kimyacı olan Felix Hoffmann tarafından, bağımsız olarak yeniden sentezlendiÄŸi zaman yayılmaya baÅŸladı.
Hoffmann, Almanya’da bulunan Bayer Farmasötik ürünler firmasında görev yapıyordu ve görev yaptığı laboratuvarın başında Heinrich Dreser bulunuyordu. Dreser, Hoffmann’a Afyon Sakızının doÄŸal türevi olan ve morfine benzeyen ama ondan daha az bağımlılık tesiri oluÅŸturan kodeini elde etmek amacıyla morfini sentezlemesini istedi. Ama Hoffmann kodein elde etmek yerine, deneyleri neticesinde morfinden üç kat daha kuvvetli olan baÅŸka bir madde elde etti.
Bayer ÅŸirketi bu maddeyi “heroin” olarak adlandırdı. Bu ismin seçilmesinde ise Alman kökenli olan ve “Görkemli” manasına gelen “Heroisch” kelimesinin etkisi olduÄŸu zannedilmektedir. Çünkü eroinin denenmesi sürecinde denek olarak kullanılan insanlar, kendilerini “görkemli, cesur” hissettiklerini belirtmiÅŸlerdir.
1898’den 1910 yılına kadar eroin bağımlılık “yapmayan morfin” ismiyle pazarlanmaya baÅŸlanmıştır, bununla birlikte çocuklar için öksürük ilacı olarak satışı da gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bayer firması, eroini karaciÄŸerde parçalanarak morfine dönüştürüldüğünü keÅŸfetmeden önce morfine bağımlılık tedavisi için pazarlamıştır. Firma için eroinin bu özelliÄŸinin keÅŸfi tarihi bir utanç kaynağı olmuÅŸtur.
ilacın yan etkileri ve organizmalara olan kötü etkileri fark edilene kadar doktorlar tarafından hastaların acılarını dindirmek amacıyla kullanılmıştır.
Etkileri fark edildikten sonra iÅŸ iÅŸten geçmiÅŸtir. Çünkü halk arasında bilinir bir hale gelmiÅŸ ve “Åžeytanın Tozu” olarak isimlendirmiÅŸtir.
Eroin öyle bir illet olarak halk arasında yayılmıştır ki araştırmacıların yaptığı son açıklamayla eroini bırakabilen bağımlıların sayısı en fazla %5 ile %10 arasında olduğunu belirtilmiştir.
Yüksek dozda Eroin ölümcül olabilir. Sigmund Freud bahsettiği gibi intiharlarda kullanılabilir. Eroin aynı zamanda bir cinayet aleti olarak da kullanılabilir. Seri katil Dr. Harold Shipman 218 kurbanı üzerinde Eroin kullanmıştır. Dağıtıcılar aynı zamanda sevmedikleri müşterilerine alışılmadık şekilde saf eroin verirler ya da bir başka uyuşturucu ile karıştırarak verirler.
Zaman zaman bu tür ölümleri açıklığa kavuşturmak ölümün aşırı doz mu, intihar mı yoksa cinayet mi olduğunun bilinememesi nedeniyle son derece zordur.
Kaynak:
- ipfs
- Vikipedi