Ülkemizde daha çok Hecin devesi olarak bilinen Tek hörgüçlü deve, iki hörgüçlü deveye nazaran daha ince yapılı, bacakları daha uzun, tüyleri daha kısa şeklinde bir yapıya sahiptir. Omuz yüksekliği 2 metreye kadar çıkabilir. Renk olarak siyahtan beyaza kadar renk çeşitlerine sahip olabilmektedir.
En büyük özelliklerinden birisi aşırı sıcaklıklara karşı dayanıklı olmasıdır. Bununla birlikte aşırı neme ve soÄŸuÄŸa duyarlı bir yapısı vardır. Evcil tek hörgüçlü develerden türeyen yabani sürülere, deve ile 1840’da tanışan Avustralya’nın yerleÅŸim dışı bölgelerinde bile rastlanabilir.
Hecin kelimesi Osmanlı dönemine “Arap atı ile diÄŸer cins attan doÄŸmuÅŸ melez at” ve “Pek hızlı yürüyen bir cins deve” için kullanılan bir kelimeydi. Bundan dolayı bu develerin de hızlı olmasından dolayı bu isimle anıldığı tahmin edilmektedir.
Besin Deposu Hörgüç
Bir yaÄŸ yığıntısı biçiminde ki hörgüç, Hecin devesinin kıtlık zamanlarında periyodik bir ÅŸekilde beslenmesine yardımcı olmaktadır. Hecin devesi bu sayede 3 hafta su içmeden hayatına devam edebilir. Bu esnada vücut ağırlığının %33’ünü yitirir. Aynı ÅŸartlar altında insan, vücut ağırlığının %8’ini yitirir ve 36 saat içinde vücut suyunu tamamen yitirerek hayatını kaybeder.
Isıya Karşı Yalıtkan Kürk
Hecin devesinin kürkü, hayvanın vücudunu sıcağa ve soğuğa karşı muhafaza eden, su kaybını en aza indiren kalın ve keçeleşmiş tüylerden meydana gelmiştir. Hecin devesi gündüzleri iç sıcaklığını 41 dereceye kadar çıkararak terlemeyi geciktirir. Böylece su kaybını engellemiş olur.
Kalın kürkünün olmasından dolayı, Asya’nın, yaz mevsiminde (+) 50 dereceye varan sıcağına, kış mevsiminde ise (-) 50 dereceye kadar ulaÅŸan soÄŸuÄŸuna dayanabilir.
Kumdan Korunan BaÅŸ
Gözleri korumak amacıyla kirpikler birbirlerinin içine geçebilecek şekildedir. Oluşabilecek herhangi bir tehlike durumunda otomatik bir şekilde kapanırlar. Bu sayede en ufak toz zerresinin dahi gözlere temas etmesinin önüne geçmiş olunuyor. Burun ve kulaklar, kum ve tozdan korunması için uzun kıllarla kaplıdır. Uzun boynu, yerden 3 metre yükseklikteki yaprakları dahi kolay bir şekilde yemesine olanak sağlar.
Her Türlü Araziye Uygun Ayaklar
Ayakları iki parmaktan meydana gelmiştir. Bu ayak yapısından dolayı Hecin Devesi toprağı daha iyi bir şekilde kavraya bilmektedir. Ayağın alt yapısı, yağımsı dört toptan meydana gelmiştir. Bu sayede her türlü arazi şartına uygundur. Tırnaklar, ayağı meydana gelebilecek bir çarpışmadan dolayı ortaya çıkacak zararlardan korur.
Dizleri ise boynuz kadar sert ve kalın bir zardan oluşan nasırla kaplıdır. Bu nasırlar hayvan kumlara yattığı sırada onu aşırı sıcak olan zeminden ve yaralanmalardan muhafaza eder.
Bilimsel Sınıflandırma:
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Artiodactyla (Çift toynaklılar)
Alt takım: Tylopoda (Topuktabanlılar)
Familya: Camelidae (Devegiller)
Cins: Camelus (Eski Dünya develeri)
Tür: C. dromedarius
Binominal Adı:
Camelus dromedarius