Voyager Altın Plakları, 1977 yılında dünya dışına gönderilen Voyager uzay araçlarında yer alan gramofon kayıtlarını ifade etmek için kullanılan bir tabirdir.
Plakta, gezegenimizde yaşadığı düşünülen akıllı yaratıkların veya gelecekteki insanların bulması amacıyla dünyadaki yaşamın ve kültürlerin çeşitliliğini ifade edebilecek seçilmiş sesler ve görüntüler yer almaktadır.
Voyager-1 40.000 yıl sonra Zürafa takımyıldızındaki 17.6 ışık yılı uzakta bulunan AC+79 3888 yıldızına ulaşacaktır.
Uzay araçları, yıldızlar arasında ki uzaklıklarla kıyas yapıldığı zaman çok çok küçük olmalarından dolayı uzayın derinliklerindeki akıllı yaratıklar tarafından rast gelme ihtimali çok düşüktür. Özellikle de araçlar bir süre sonra elektromagnetik ışımayı tam olarak kestiÄŸinde bu mesajların görülmesi neredeyse imkansızlaÅŸacaktır. Voyager uzay araçlarının dünyadışı akıllı yaratıklar tarafından bulunması halinde bile Voyager-1‘in en yakın yıldıza en erken 40.000 yılda ulaÅŸabileceÄŸi tahmin edildiÄŸinden dolayı bu çok uzak bir gelecekte gerçekleÅŸecektir.
İçerik
Plağı dinleyebilmek ve plakla gönderilen fotoğraflara bakabilmek için şu adresi ziyaret edebilirsiniz: goldenrecord.org
Adrese gidemeyenler için video ekliyoruz, buradan izleyebilir ya da dinleyebilirsiniz (Süre – 1:53:20):
Voyager Altın Plağında ki Türkçe selamlama “Sayın Türkçe bilen arkadaÅŸlarımız, sabah ÅŸerifleriniz hayrolsun” ÅŸeklindedir. Yalnız yabancı aksamlı birisinin seslendirdiÄŸi çok ciddi bir ÅŸekilde anlaşılmaktadır.
Voyager Altın Plaklarının içeriÄŸi, baÅŸkanlığını Carl Sagan’ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi bir komite tarafından belirlenmiÅŸtir.
Sagan ve çalışma arkadaşları 115 görüntüyü ve dalga, rüzgar, gök gürültüsü, hayvan sesleri gibi çeşitli doğal sesleri bir araya getirmişlerdir.
Bununla birlikte deÄŸiÅŸik kültürlerden ve dönemlerden müzikleri, 55 dilde sesli dilek ve selamlamaları ve BaÅŸkan Jimmy Carter ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Kurt Waldheim’im yazılı mesajları eklenmiÅŸtir.
Görüntülü içerikler siyah-beyaz ve renkli fotoğraflardan ve diyagramlardan meydana gelmekteydi.
İçerikte şunlarda bulunmaktaydı;
- Matematiksel ve fiziksel nicelikler
- Güneş sistemi ve gezegenler
- DNA
- İnsan anatomisini ve üremesini gösteren bilimsel içerikler
Koleksiyonda yalnızca insanlara değil hayvanlara, bitkilere ve doğal manzaralara da yer verilmeye dikkat edilmiştir.
İnsanlığa ait görüntüler, kültürleri geniş kapsamlı bir biçimde resmetmektedir.
Bu görüntüler;
- Yemekleri
- Mimari eserleri
- İnsan portrelerini
- İnsanların günlük yaşamlarını göstermektedir.
Çoğu fotoğrafa zaman, boyut ya da kütle ölçekleri eklenmiştir. Bazı görüntülerde kimyasal bileşiklerin gösterimine yer verilmiştir. Görüntülerde yer verilen tüm ölçü birimleri uzayın her köşesinde ve aynı tutarlılıkta bulunabilecek fiziksel niceliklerdir.
NASA’nın Pioneer plağına aynı zamanda çıplak kadın ve erkek çizimleri eklenmek istenmiÅŸtir fakat alınan tepkiler ve eleÅŸtirilerin ardından ajans Sagan ve iÅŸ arkadaÅŸlarına çıplak kadın ve erkek fotoÄŸraflarını plaÄŸa eklemelerine izin vermemiÅŸtir. Bunun yerine yalnızca bir çiftin silueti eklenmiÅŸtir. Eklenen siluette kadın hamiledir.
Pioneer plağında yer verilen pulsar haritası ve hidrojen molekülü diyagramı da plaklara eklenmiştir. 115 görüntü 512 dikey çizgiden meydana gelen analog bir formda kodlanmıştır. Plağın geri kalanı 16⅔ devir/dak hızında dinlenebilen ses kayıtlarıdır. Ses kayıtları NASA tarafından yayınlanmıştır.
Plağın Çalışması
- Plak kutusunun sol üst kısmında basit bir şekilde fark edilen gramofon kaydının ve gramofon iğnesinin çizimi yer almaktaydı.
- İğne kaydı baştan çalacak şekilde doğru pozisyondadır.
- Plağın bir turuna karşılık gelen 3.6 saniyelik zaman, hidrojen atomunun temel geçiş süresi olan saniyenin 0.70 milyarda birine karşılık gelen zaman birimi cinsinden ikilik sayı sistemi kullanılarak yazılmıştır.
- Çizimler plağın dıştan içe doğru çalınması gerektiğini göstermektedir.
- Bu çizimin altında plağın ve iğnenin yandan görünüşü çizilmiş, plağın bir yüzünün çalma süresi (1 saat) ikilik sayı sistemiyle yazılmıştır.
- Sağ üst köşede görüntülerin kayıtlı sinyallerden nasıl geri oluşturulacağına yer verilmiştir.
- Üstteki çizim bir görüntünün başlangıcındaki tipik sinyali göstermektedir. Görüntü bu sinyalden elde edilmektedir.
- Sıradan bir televizyondaki gibi dikey çizgilerin seri halinde taranmasıyla görüntü oluşur. Her çizgi için tarama süresi 8 milisaniyedir.
Sol alttaki çizim daha önce Pioneer 10 ve 11’deki plaklarda da yer alan pulsar haritasıdır. Bu haritada;
- Güneş sisteminin yeri 14 pulsar referans alınarak belirtilmiştir.
- Sağ alt köşedeki iki çember hidrojen atomunun en düşük iki durumunu göstermektedir.
- Bu durumlardan birinden diğerine geçiş süresi temel zaman birimi olarak kullanıldığını belirtmek için iki çember arasına bir çizgi çizilmiş ve 1 rakamı konmuştur.
İçerikle ilgili olarak dikkat çekici hususlardan birisi de, bu ünlü selam mesajlarına 6000 yıllık Akkadian (Sümer dili) ile başlanması ve dünya ile ilgili ilk resmin Mısır/Kızıldeniz bölgesi ile alakalı olmasıdır.
Plak altın kaplama bakırdan imal edilmiÅŸtir. Plak kutusu alüminyumdur ve ultra saflaÅŸtırılmış uranyum-238 izotopuyla kaplama yapılmıştır. Uranyum-238’in yarı ömrü 4.51 milyar yıldır. PlaÄŸa ulaÅŸan bir uygarlık uranyumun, radyoaktif bozulmadan oluÅŸan elementlere olan oranına bakarak plağın yaşını tespit edebilecektir.
1977 yılında gönderilen Voyager 1, 2004 yılının Kasım ayında Güneş sisteminden çıkmayı ancak başardı. 40.000 yıl sonra Yılancı grubundaki bir yıldıza yaklaşmış oldu.
Voyager 1 uzay aracı, NASA tarafından fırlatıldığı 5 Eylül 1977’den bu yana çalışır durumda ve halen hizmet vermeye devam ediyor.
Dünya’dan ortalama 19 milyar kilometre uzaklıkta olan modül, standart bir mermiden ortalama 20.000 kat fazla olan hızı ile yolculuğunu sürdürmeye devam ediyor. 2020 yılına kadar da bilgi aktarmaya devam etmesi beklenen araç, halen Dünya’ya sinyal göndermeye devam ediyor.
Voyager’in gerçekte hızı 15.43 km/sn’dir ki bu da 55.548 km/saat eder.
Kaynaklar:
- Voyager – Interstellar Mission
- Jon Lomberg: “Pictures of Earth”. in Carl Sagan: Murmurs of Earth, 1978, New York, ISBN 0-679-74444-4
- http://aljazeera.com.tr/haber/uzaylilara-gonderilen-plaklar-artik-internette
- Voyager Record
- Lafrance, Adrienne (30 June 2017). “Solving the Mystery of Whose Laughter Is On the Golden Record”. The Atlantic. Retrieved 1 July 2017.
- “Voyager – Interstellar Mission”. Jet Propulsion Laboratory. NASA. January 25, 2010.
- “Voyager – Golden Record”. Jet Propulsion Laboratory. NASA. Retrieved September 23, 2010.
- “NASA Spacecraft Embarks on Historic Journey Into Interstellar Space”. NASA. September 12, 2013. Retrieved April 15, 2014.
- Ross, Alex (February 13, 2014). “The Interstellar Contract”. The New Yorker. Retrieved November 21, 2017.
- Gambino, Megan (April 22, 2012). “What Is on Voyager’s Golden Record?”. The Smithsonian. Retrieved December 7, 2015.